Index // People Projects Recent Publications Events & Symposia
FROM PHOTOGÉNIE TO CINEPHILIA 2.0

FROM PHOTOGÉNIE TO CINEPHILIA 2.0 – SYMPOSIUM

Een seminarie rond cinefilie vroeger en nu.

Met Christian Keathley,Sarah Keller, Martin Arnold & Malte Hagener

 

UNIVERSTEIT ANTWERPEN & CINEMA ZUID ANTWERPEN

7 & 8 DECEMBER 2012

 

Een coproductie  van de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Centre for Cinema and Media Studies (Universiteit Gent) en Onderzoeksgroep Visuele Studies & Mediacultuur (Universiteit Antwerpen), in samenwerking met Research Center for Visual Poetics (Universiteit Antwerpen) en CINEMATEK.

 

THEME

 

Samen met cinema is ook cinefilie reeds herhaaldelijk dood verklaard. Doemdenkers en romantici zien met lede ogen aan hoe oude en geliefde vormen van filmbeleving vervagen. De zwanenzang van de oude bioscoopcultuur stemt inderdaad tot melancholie, maar zwartkijkers lijken blind voor de vele nieuwe incarnaties van cinefilie die over de hele wereld opduiken.

Recente digitale technologieën stimuleren de ontwikkeling van wereldwijde cinefiele gemeenschappen. Tegelijkertijd toont Cinefilie 2.0 hoe cinema in de klassieke zin niet verdwijnt maar zich daarentegen aanpast aan nieuwe omstandigheden - wat uiteindelijk door de hele filmgeschiedenis heen veelvuldig is gebeurd. Terwijl de internetcinefiel alles verslindt wat hij in handen krijgt, op welke drager dan ook, houdt de fanatieke festivalbezoeker de filmzaal als sacrale plaats in ere.

 

Wij willen ons steentje bijdragen aan deze heropleving van en hernieuwde aandacht voor cinefilie. Tijdens dit symposium gaan we op zoek naar het verleden en de toekomst van het fenomeen. Wat kunnen we leren uit de praktijken en attitudes van de Franse filmmakers en -critici die aan de wieg van de cinefilie stonden? Wat kan cinefilie betekenen in tijden waarin om de haverklap de dood van de cinema wordt aangekondigd? Welke mogelijkheden en uitdagingen brengen nieuwe technologische ontwikkelingen met zich mee?

 

Vier internationaal gerenommeerde sprekers begeleiden ons op onze zoektocht, elk vanuit hun eigen standpunt en unieke kijk op het onderwerp. Het programma wordt vervolledigd  door discussies en filmvertoningen.

Built and designed by indianen.